LOS URRUTIAS

Los Urrutias is een vissersdorp in de autonome gemeenschap (comunidad) Murcia en is gelegen aan de Costa Calida met zicht op La Manga, de smalle landstrook (lengte 22 km en breedte tot 1,5 km) die de Mar Menor afsluit van het open water van de Middellandse Zee.

De stad dankt zijn naam aan de eerste christelijke kolonisten van het gebied, die de Baskische achternaam Urrutia droegen. Maar is het nu de thuisbasis van velen uit het verre noorden, geen van hen immuun voor de rustige charmes en het warme klimaat van Los Urrutias!
De belangrijkste attractie van Los Urrutias is nog steeds het lange zandstrand, waarbij het warme water van de Mar Menor, Europa's grootste zoutwaterlagune, ervoor zorgt dat er praktisch het hele jaar door in de zee gezwommen kan worden. Er zijn nauwelijks golven in de lagune, en de overheersende bries maakt het gebied ideaal voor watersporten beoefenaars. Er is een jachthaven aanwezig en men vindt hier tal van watersport centra waar men een uitgebreid aanbod aantreft o.a. jetski, kano, waterski, windsurfing, kitesurfen, …

Zoals in de meeste plaatsjes aan deze kustlijn het geval is, is de sfeer er nog heel authentiek. Voor vele Spanjaarden uit de naburige steden Cartagena en Murcia en zelfs uit het verder gelegen Madrid werd deze streek de laatste decennia hun vakantieoord of weekendbestemming. Maar ook de buitenlandse toeristen, waaronder veel Noord-Europeanen vonden hun weg en dit leidde tot de verdere groei in Los Urrutias en langs de hele kust van de binnenzee. Sinds het begin van de 21e investeren ook meer en meer toeristen in onroerend goed als tweede eigendom.
Zoals gebruikelijk in vele badplaatsen zwelt de bevolking van Los Urrutias enorm aan in de zomer, maar de omvang van de gemeenschap, die de laatste jaren werd versterkt door de toeristische bevolking van de urbanisatie Estrella de Mar, zorgt ervoor dat het de rest van het jaar levendig blijft! Onder de voorzieningen zijn er twee hotels, een medisch centrum, een jachthaven en een aantal winkels en supermarkten.

De Costa Calida situeert zich midden tussen twee aangrenzende costa’s, enerzijds aan de bovenzijde, de Costa Blanca en aan de onderzijde de Costa de Almeria.
De bekendste steden zijn de Moorse stad Murcia (de 7de grootste stad van Spanje) en de historisch bekende havenstad Cartagena, die beide op slechts 20tal minuten te bereiken zijn.
De bekendere badplaatsen aan de Costa Calida zijn o.a. Lo Pagan, San Pedro del Pinatar, Santiago de la Ribera, San Javier, Los Alcazares, Cabo de Palos en La Manga.
Omwille van zijn relatief mindere bekendheid bij het grote publiek, is deze streek dan ook zeer uniek. Geen drukke resorts, geen luid nachtleven, geen files. De kenners en insiders weten dit maar al te goed.
Deze regio combineert echter wel bebouwde en moderne badplaatsen rond de Mar Menor en anderzijds ongerepte en typisch Spaanse dorpjes. Hier vind je nog tal van authentieke plekjes waar je zon, zee en strand nog helemaal voor jezelf hebt.
Costa Calida betekent ‘warme kust’ en dankt zijn naam aan het microklimaat dat er heerst en dat gecreëerd wordt door de grote verdamping van het water van de zoutmeren. Het klimaat is hier schitterend met meer dan 300 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur van 18°C.  Men kan hier spreken over het beste klimaat van Spanje.  Een echt klimatologisch paradijs dankzij de steun van de bergen van het binnenland, die de kuststreek beschermen tegen de wind en zij zorgen heel het jaar door voor de aangename temperaturen. Dit mediterraan subtropisch klimaat zorgt voor zomertemperaturen van 28°C tot 32°C en voor zachte lentetemperaturen in de winter. 
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is het klimaat het meest aangename en gezondste van Europa. Dit klimaat is erg prettig voor mensen die last hebben van reuma en Ischias.
De zuivere lucht, het mild middellandse zeeklimaat en het therapeutisch gebruik van het mineraal houdende water van de zoutmeren werkt genezend. 

De Costa Calida heeft een agrarisch achterland en wordt beschouwd als dé moestuin van Spanje. Verder tref je er ook talrijke beschermde natuurreservaten, waarvan het gekendste dat van Calblanque is, en vele zoutmeren. 

Het exclusieve karakter, gezien de mindere naambekendheid, geeft deze streek dan ook een uniek karakter.
En de rust die je er onmiddellijk ervaart, geeft deze streek een hoog chill-gehalte.

De Costa Calida en zijn Mar Menor zijn ook de perfecte locatie voor wandelaars en fietsers.  De fietsers vinden hier een rustig achterland volop in de natuur. De wandelaars kunnen zowel genieten  van deze prachtige natuur als van de geweldige boulevards en promenades langs al de sublieme stranden.
Deze streek is ook alom bekend en erkend als waar golfparadijs.  Denk maar aan La Manga Club, Las Colinas Golf (Costa Blanca zuid), Roda golf, Lo Romero golf, enz…

Lange zomerdagen, weinig regenbuien en schone lucht (er is geen industrie in de omgeving) zijn de klimatologische eigenschappen van deze omgeving. Rust, ontspanning, bewegingstherapie, gezelligheid, inheems eten met veel vis, groenten en fruit zorgen voor een gezond leven.
Kortom, de Costa Calida en de Mar Menor bieden een brede waaier aan mogelijkheden, troeven en voordelen voor potentiële kopers in Spanje met voordelige vastgoedprijzen.
 

Interesse in dit project?

Vul alvast onderstaand formulier in en wij contacteren je zo spoedig mogelijk!