Een woning kopen in Spanje? Maak de juiste keuze
2021-10-18 - Terug naar overzicht

Een woning kopen in Spanje? Maak de juiste keuze

Droom je van een tweede huis in Spanje? Dan is het belangrijk dat je je laat begeleiden door een goede, betrouwbare vastgoedmakelaar. Doordat vastgoedmakelaar een vrij beroep is in Spanje, moet je extra alert zijn bij de keuze van het vastgoedkantoor waarmee je in zee gaat.

Iederéén kan makelaar worden

In tegenstelling tot in Nederland en België kan iedereen in principe van de ene dag op de andere vastgoedmakelaar worden in Spanje, zonder diploma. Daarnaast is de makelaardij in Spanje niet exclusief, waardoor verschillende makelaars hetzelfde huis te koop kunnen aanbieden. Doordat de makelaardij een vrij beroep is, is het moeilijk om in Spanje goede makelaars te onderscheiden van minder goede.

Veel van die zogenaamde makelaars doen ook andere werkzaamheden, bijvoorbeeld klusjesman of beheerder. Sommigen hebben zelfs een gewone job in Nederland of België. Doordat ze niet het hele jaar door verblijven in de regio, hebben ze onvoldoende of geen ervaring met en kennis van de lokale vastgoedmarkt. Het gevolg is dat ze ondermaatse service bieden en niet de kwaliteit waar jij als koper van een tweede woning naar op zoek bent.

Wees alert en laat je goed begeleiden

Sommige vastgoedmakelaars hebben minder goede of ronduit slechte bedoelingen en verkopen Spaanse huizen die niet eens te koop staan. Het is belangrijk dat je alert bent bij het kiezen van een vastgoedmakelaar om niet ten prooi te vallen aan mensen met minder goede bedoelingen. Enkele tips:

·       Zoek de makelaar online op. Vaak hebben ‘slechte’ makelaars enkel een auto en een mobiele telefoon. Als ze een website hebben, check dan of er een adres van een kantoor op staat en ga er op bezoek. Staat er geen adres op de website, dan is dit een teken aan de wand dat het om een onbetrouwbare makelaar gaat.

·       Referenties zijn een ander aandachtspunt. Het ontbreken van referenties op de website is meestal geen goed teken. Wees alert als er wél referenties vermeld worden. Iedereen kan immers aan vrienden vragen om als zogenaamde ‘tevreden klant’ iets positiefs te schrijven – of het zelf doen. Vraag daarom aan de makelaar of je enkele van deze klanten mag contacteren. Als hij/zij er niet vlot mee instemt, moet er een alarmbel gaan rinkelen.

·       Bij de aankoop van een tweede woning in Spanje komen heel wat documenten, contracten en procedures kijken. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een advocaat die gespecialiseerd is in vastgoedtransacties. In tegenstelling tot vastgoedmakelaar is advocaat in Spanje geen vrij beroep. Een advocaat is goed op de hoogte van alle wet- en regelgeving en kan de documenten van de vastgoedmakelaar screenen. Hij/zij kan goed uitleggen wat je precies ondertekent. Laat je niet misleiden als het vastgoedkantoor een eigen advocaat in dienst heeft. Een advocaat onder de arm nemen voor de aankoop van je tweede woning kost wat geld maar het bespaart je mogelijk heel wat moeilijkheden en ellende achteraf. Bespaar hier niet op.

·      Handel niet te snel wanneer het tijdens een vakantie in Spanje begint te kriebelen om er je eigen huis te kopen. Neem voldoende tijd om, eens je terug bent in België, na te denken over wat je precies wil. Bezoek beurzen, bekijk websites van verschillende makelaars en neem contact met hen op. Als je een goede klik voelt met een makelaar, plan dan een goed georganiseerde kennismakingsreis. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je kan kopen met welk budget in een bepaalde regio in Spanje.

 

Bron: secondhome-expo.be